Prima weekeinde voor skiŽr Hirscher

Marcel Hirscher heeft, nu het slot van het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs aanstaande is, een uitstekend weekeinde achter de rug. De Oostenrijker, met ook een Nederlands paspoort, stelde zaterdag in Kranjska Gora de kristallen trofee op de reuzenslalom veilig. Een dag later kreeg hij op de Sloveense piste ondanks een 'mispeer' beter zicht op de slalomeindzege. Bovendien leidt Hirscher overall nu nog comfortabeler. Er staan nog vier wedstrijden op de agenda.

Hirscher kon op de reuzenslalom alleen nog worden bedreigd door Ted Ligety. De Amerikaan stond in deze wintersportplaats al zes keer op de hoogste trede van het erepodium. Ditmaal kwam hij niet eens in de buurt, zesde. De Oostenrijkse favoriet had derhalve ruim voldoende aan de tweede plaats achter de Fransman Alexis Pinturault.

Hirscher pakte in 2012 al eens de titel op de reuzenslalom, daarna domineerde olympisch - en wereldkampioen Ligety. "Het was toen onmogelijk op dit onderdeel te winnen", keek de zoon van een Oostenrijker skileraar en een Haagse skiliefhebster terug. "Ted gaf ons niet eens de kans te dromen van het kristal. Je kon alleen hopen dat hij een keer de mist in zou gaan. Maar ik wilde heel graag de beker terug en heb dit seizoen hard gewerkt aan de reuzenslalom. Dat ging wel enigszins ten koste van de slalom."

Dat laatste bleek zondag. De Noor Henrik Kristoffersen won de slalom vóór de Italiaan Giuliano Razzoli en de Zweed Mattias Hargin. Hirscher kon de schade slechts beperken. Hij vergaloppeerde zich in de eerste run (negentiende), maar was in de tweede de snelste. Met de zesde plek in de eindrangschikking liep hij zelfs nog iets in op de Duitse klassementsleider Felix Neureuther.

"Er was iets met mijn skischoen", lichtte Hirscher zijn martelgang in de eerste race toe. "Zoiets overkomt je één keer in de twintig jaar. Het was al te gek dat ik de finish überhaupt haalde, maar het leek nergens op."

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was ook in Zweden (Are) weer de beste op de slalom. De wereldkampioene had op de finish een ruime voorsprong (1,41 seconden) op de Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova. De Tsjechische Sarka Strachova werd derde.