DNB draagt minder af aan schatkist

De Nederlandsche Bank (DNB) betaalt over 2014 minder dividend uit aan de Nederlandse Staat. De winstuitkering komt op 903 miljoen euro, tegen 1,12 miljard euro een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag dat DNB donderdag heeft gepubliceerd.

Het lagere dividend hangt samen met het lagere resultaat dat DNB afgelopen jaar heeft behaald. De centrale bank boekte 951 miljoen euro winst, tegen 1,18 miljard euro in 2013. De winstdaling werd vooral veroorzaakt door een forse afname van de rentebaten.

Het opkoopprogramma van de ECB kan de winst van DNB de komende jaren verder drukken, zeker als het economisch herstel harder doorzet en het programma sneller wordt afgebouwd dan verwacht. In dat geval kan het gebeuren dat DNB het opgekochte Nederlandse staatspapier, dat relatief duur is en weinig rendement oplevert, met verlies moet verkopen.

"Dat zou kunnen betekenen dat de minister van Financiën minder dividend van ons krijgt", erkende Knot. "Maar daar staat tegenover dat naarmate de economie sterker herstelt, hij meer belastinginkomsten krijgt."