Hitler gebruikte Duitse steden om V2-raketten uit te testen

Zo'n dikke zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is er nieuw bewijsmateriaal opgedoken dat aantoont hoe wanhopig en gestoord Adolf Hitler was geworden gedurende de laatste maanden van de oorlog. Supergeheime documenten van een geheime SS-eenheid genaamd Kommandostelle S tonen aan dat gedurende 1944 en 1945 duizenden Duitsers om het leven kwamen bij proefvluchten van de beruchte V2-raketten. De geheime documenten, die ongetwijfeld vernietigd hadden moeten worden, doken op bij een Duitse verzamelaar, die de papieren te koop heeft aangeboden bij een veilinghuis in Londen.

In de gecodeerde documenten wordt tot in detail weergegeven welke Duitse dorpen en steden gebruikt mochten worden om de massavernietigingswapens op uit te proberen. De V2-raketten werden later vooral gebruikt om Londen en andere Engelse steden vanaf het Europese vasteland te beschieten. Hierbij zouden meer dan 7000 Britten om het leven komen. De Vergeltungswaffe-2 raketten werden tegen het einde van de oorlog door de Duitsers ingezet toen al enigszins duidelijk werd dat de nazi's aan de verliezende hand waren. Ze werden dan ook wel als de laatste troef van de gestoorde Oostenrijkse bloksnor gezien. Als de nazi's, die zich ook bezighielden met de ontwikkeling van de atoombom, zich eerder hadden gericht op de ontwikkeling van de raketten was de kans redelijk groot geweest dat de Tweede Wereldoorlog op een geheel andere wijze was afgelopen.

Van het document, dat momenteel in het bezit is van het veilinghuis Chiswick Auctions, zijn destijds slechts 10 tot 12 exemplaren gemaakt. Volgens Richard Westwood-Brookes, woordvoerder van het veilinghuis, bevatten de gedeeltelijk aangebrande documenten veel nieuwe informatie over de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Westwood-Brookes: "De V2 was de allereerste ballistische raket die Hitler de zege van de Tweede Wereldoorlog had kunnen bezorgen als hij ook de eerste was geweest bij de ontwikkeling van de atoombom in 1945".

In de teruggevonden SS-documenten valt te lezen hoe steden en dorpen in de regio Pommeren werden gebruikt om te experimenteren met de raketten. Bij deze bombardementen, waarbij duizenden Duitsers zouden sneuvelen, werd de beschuldigende vinger op de Geallieerden gericht. Westwood-Brookes geeft aan dat hij nooit eerder zulk concreet bewijs zag van het feit dat Hitler zijn eigen steden gebruikte om zijn vernietigingswapens op uit te testen. "Het feit dat een aantal van de bladzijden uit dit document in de brand hebben gestaan tonen aan dat men een poging heeft gedaan om deze papieren te vernietigen. Het is een zeer zeldzame vondst en het geeft een geheel nieuw beeld van het schrikbewind onder Hitler tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog".

De V2-raket werd ontwikkeld door onder meer de Duitse raketingenieur Werner von Braun. Nadat hij zich had overgegeven aan de Amerikanen ging hij aan de slag voor onder meer NASA en het was mede dankzij zijn kennis en technologie dat de eerste mens op de maan kwam in 1969. De 14 meter lange V2-raketten konden tot op een afstand van zo'n 350 kilometer een compleet huizenblok wegvagen. De raket was het meest geavanceerde wapen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt totdat de Amerikanen in augustus 1945 de steden Hiroshima en Nagasaki weg zouden vagen met hun atoomwapens.