Recordjaar voor kunst- en antiekmarkt

De wereldwijde kunst- en antiekmarkt heeft het beste jaar ooit achter de rug. De verkopen stegen in 2014 met 7 procent naar een recordhoogte van ruim 51 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek dat de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht heeft laten verrichten.

De kunstmarkt floreerde onder meer door de stijgende prijzen op veilingen. Vorig jaar werden 1530 kunstwerken afgehamerd voor meer dan een miljoen euro. Dat zijn er 17 procent meer dan een jaar eerder. Verzamelaars en investeerders tonen vooral veel belangstelling voor naoorlogse hedendaagse en moderne kunst. De verkoopprijs van werken van kunstenaars als Andy Warhol, Francis Bacon en Mark Rothko ligt al snel boven de 20 miljoen euro.

De Amerikaanse kunstmarkt is de belangrijkste ter wereld, met een aandeel van 39 procent. Binnen Europa domineert het Verenigd Koninkrijk met twee derde van de kunsthandel. Nederland heeft binnen Europa een bescheiden aandeel van 1,1 procent.

De kunstmarkt is weer helemaal hersteld van de dip in 2009, concluderen de onderzoekers. Door de wereldwijde economische crisis kromp de markt dat jaar tot 28,3 miljard euro.

De TEFAF, een van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen ter wereld, gaat vrijdag open.