Kans op grote aardbeving in Californië neemt toe

Een nieuw onderzoeksrapport van het USGS (United States Geological Survey) wijst opnieuw op de gevaren van een zware aardbeving in Californië. Het onderzoeksteam heeft met nieuwe technieken de kansen van zware bevingen in het gebied opnieuw in kaart gebracht. Dit keer is ook rekening gehouden met de kans dat meerdere breuklijnen samen een aardbeving teweeg brengen. 

Het goede nieuws is dat volgens dit rapport de kans op een 'kleinere' aardbeving van 6,4 tot 6,7 op de schaal van Richter is afgenomen. Voorheen werd verondersteld dat zulke bevingen elke 4,8 jaar voor kunnen komen. In het nieuwe stuk staat dat de kans is afgenomen tot eens in de 6,3 jaar. De laatste grote beving van dit kaliber staat bekend als de Northridgeaardbeving uit 1994. De schade van die beving staat op pakweg 20 miljard dollar en er vielen 57 doden. 

Het slechte nieuws is dat de kans op een zware beving (8,0 of hoger) is toegenomen. De kans dat Californië in de komende 30 jaar wordt getroffen door een aardbeving van dit kaliber ligt volgens de onderzoekers op 7 procent. Dat was voorheen 4,7 procent. Bij een 8,0-aardbeving zou 89 keer zoveel energie vrijkomen als bij de 1994 Northridgeaardbeving. 

De Amerikanen zijn al langer bang voor de "big one" ... En ooit zal er natuurlijk wel een komen. De afgelopen 20 jaar zijn relatief rustig verlopen voor de mensen in Californië. Toch was er in 2014 nog een 6,0 in de buurt van Napa en in januari van dit jaar werd het kustgebied bij Humbolt County getroffen door een 5,7-beving. Beide bevingen zorgden nog voor redelijke schade aan gebouwen. 

Geologen zijn vooral bang voor een zware beving op het zuidelijke deel van de San Andreasbreuk. Daar is in de afgelopen honderden jaren de spanning duidelijk opgebouwd terwijl de laatste grote beving uit 1906 juist het noordelijke deel bij San Francisco heeft getriggerd. Bij die beving vielen duizenden doden en heel San Francisco stond erdoor in lichterlaaie. Die beving zou een kracht hebben gehad van 7,8 maar daar lopen de schattingen en meningen over uiteen van 7,6 tot 8,3

Ook de breuklijnen van Hayward, Rodgers Creek en Calaveras zouden onder grote spanning staan en in staat zijn om een zware aardbeving te produceren. 

In 2010 werd de regio bij Baja nog opgeschrikt door een diepe 7,2-beving die niet al te veel schade veroorzaakte maar mogelijk wel andere breuklijnen in de regio op nog grotere spanning heeft gezet. 

Overigens zijn ook steeds meer Amerikanen bang voor een zware aardbeving in een heel ander gebied van de VS. In en om Oklahoma worden meer en meer aardbevingen gemeten. In de afgelopen vijf jaar werden daar maar liefst 3600 (kleine) aardbevingen geregistreerd. Dit aantal ligt 300 maal hoger dan in de twee decennia daarvoor. Geologen verwachten dat het gebied op zijn minst een 6,0-beving kan produceren.