'Koophuis verliest glans als investering'

Een koophuis verliest steeds meer zijn glans als investering. De huizenprijzen stijgen de komende tien jaar over het algemeen veel minder dan in de afgelopen decennia en aan de randen van het land gaan de prijzen vaak omlaag. Dat voorspelt ING in een maandag gepubliceerd rapport.

Door de vergrijzing, de aanpak van de hypotheekrenteaftrek, strengere financieringsregels en sterkere schommelingen in inkomens verwacht de bank dat huizen in de periode tot 2025 gemiddeld slechts 2 procent per jaar duurder worden. Tussen 1970 en 2014 gingen de huizenprijzen nog met 5,6 procent per jaar omhoog.

ING benadrukt de aanzienlijke verschillen binnen het land. In de steden nemen de prijzen wat harder toe dan gemiddeld, terwijl aan de randen van het land de vergrijzing flink toeslaat. "Een substantiële groep woningbezitters zal rekening moeten houden met een gelijkblijvende waarde van hun huis in het komende decennium", voorspelt ING. "Voor veel Nederlanders zal daarmee het eigen huis haar gouden glans als investering verliezen."