Marc-Marie Huijbregts stopt

Marc-Marie Huijbregts speelt de komende twee theaterseizoenen geen cabaretvoorstellingen meer. Hij last een sabbatical in. Eind april speelt hij in De Kleine Komedie in Amsterdam zijn laatste solovoorstelling van zijn theatertournee Florissant.

"Na twee jaar toeren houdt Florrissant op. Dan neem ik vrij. Ik heb geen plan voor een nieuwe solo", vertelt Marc-Marie, die vanaf 14 maart weer te zien is als Lukas Blijdtschap in de KRO-serie Schaep Ahoy.

Marc-Marie Huijbregts (50) maakte zes succesvolle soloprogramma's sinds hij in 1999 de finale van het Camerettenfestival won. "Een nieuwe solovoorstelling moet je ver van tevoren voorbereiden. Ik ben er even klaar mee", zegt de cabaretier. "Voor mij is het zwaar een voorstelling te maken. Dan moet ik naar allemaal nare punten uit mijn leven, want ik kan geen voorstelling maken die - lalala - nergens over gaat. Als ik een voorstelling maak, dan moet het over ingewikkelde zaken uit mijn privéleven gaan. En ik heb niet altijd zin daarnaartoe te gaan."

Dus gaf Marc-Marie zichzelf een cadeau. "Ik zei tegen mezelf 'volgend jaar hoeft het niet'. 'En het jaar daarop hoeft het ook niet'. Ik weet niet hoe het verder gaat, maar voorlopig ga ik geen nieuwe solo maken." Huijbregts overweegt te gaan reizen, maar wil ook gewoon bij De Wereld Draait Door blijven aanschuiven als tafelheer.

De cabaretier en acteur heeft nog genoeg andere ijzers in het vuur, buiten het theater. Vanaf 7 maart zit Marc-Marie met Karen Damen van K3 in het panel van de Vlaamse versie van Het zijn net mensen. Gert Verhulst presenteert deze panelshow over dieren. ''De eerste opnames zitten erop'', vertelt Marc-Marie, die in België al bekendheid geniet door zijn deelname aan De slimste mens. ''Ik laat het maar een beetje gebeuren. Niets hoeft, alles mag. Dat is heel prettig.