Young redt United in slotminuten, Chelsea weer stapje dichter bij titel

Het Manchester United van Louis van Gaal wist vandaag wederom niet te overtuigen. In de slotminuten redde Ashley Young, weliswaar gelukkig, toch nog de overwinning voor United; 0-1

Het Manchester United van Louis van Gaal heeft de laatste weken de nodige kritiek te verduren gekregen. Menig supporter van the Red Devils is het niet eens met de verdedigende speelstijl. Het voetbal is onaantrekkelijk, en ook spitsen Robin van Persie en Radamel Falcao renderen niet. United bekleedde echter wel de vierde plaats, met slechts vijf punten minder dan nummer twee Manchester City.

Ook Newcastle United heeft het de laatste weken moeilijk. Het nam de aan het begin van de tweede seizoenshelft afscheid van trainer Alan Pardew, maar desondanks bekleedden The Magpies voor het duel tegen United de elfde plaats. The Toon Geordies snakten daarom naar een overwinning. Tegen een verdedigend Manchester United, was dit verre van een koud kunstje.

Manchester United begon het duel met de insteek de wedstrijd te gaan controleren, maar na vijf minuten werd het spel van de thuisploeg al rommelig. Met name Angèl Di Maria begon zwak aan het duel en zorgde dikwijls voor balverlies. Newcastle was hierop gehaaid en werd verscheidene keren gevaarlijk uit de counter. Via Moussa Sissoko brak de thuisploeg enkele keren goed uit, maar topschutter Papiss Cissé en Emanuelle Rivière hadden het vizier niet op scherp bij de spaarzame kansen die zij kregen.

Na een half uur spelen waren er nog niet veel kansen geweest op een doelpunt. Beide ploegen waren slordig in balbezit, en met name The Red Devils verspeelde knullig de bal. Di Maria liet in het eerste bedrijf niets zien, en ook Wayne Rooney benutte de luttele kansen die hij kreeg. De beste kans van de eerste helft was voor Marouane Fellaini die op aangeven van Antonio Valencia vrij kon inkoppen. Tim Krul stond echter op de goede plek, waardoor er met 0-0 gerust werd.

In de tweede helft gingen beide ploegen met meer risico spelen. Er kwam daardoor meer ruimte wat resulteerde in kansen voor Fellaini en Ashley Young. Tim Krul stond echter goed te keepen waardoor hij zijn doel schoon hield. Rooney liet zich ook meer gelden, maar werd enkele keren ten onrechte teruggefloten voor buitenspel. Na een uur spelen werd de zeer zwak spelende Di Maria van het veld gehaald. Adnan Januzaj, die al enkele keren goed inviel, was zijn vervanger.

Enkele minuten later vond een mooi moment in de wedstrijd plaats. Jonas Gutierrèz won na negen maanden strijd het gevecht tegen teelbalkanker, en maakte een half uur voor tijd zijn rentree. Onderen daverend applaus kwam de cultheld van Newcastle het veld op, en gaf na enkele minuten spelen meteen zijn visitekaartje af met een flinke tackle op Januzaj.

Zo leuk als de tweede begon, zo matig eindigde deze. Na een kwartier goed te hebben gespeeld zakte het United van Louis van Gaal weer in elkaar en viel het weer terug op het slordige combinatiespel. Newcastle United trok zich ver terug en hoopte op een fout van de bezoekers. Een enkele keer werd de bal verspeeld en was Papiss Cissé snel uitgebroken, maar ook hij speelde niet zijn beste wedstrijd. De inzet van de spits ging een meter naast.

Van Gaal probeerde in de laatste tien minuten nog wat te forceren door Michael Carrick en Juan Mata in te brengen. Lange tijd leek het niet meer te gaan lukken voor United, maar na goed drukken van Rooney op Krul ging de doelman toch nog in de fout. Het wegwerken was onvoldoende waardoor Young de bal in de 89ste voor een leeg doel binnen kon tikken; 0-1. United komt daarom met een zwak optreden met de schrik vrij, en blijft het in de race om Champions League voetbal.

Chelsea is weer een stapje dichter bij de Engelse titel gekomen. Het elftal van trainer José Mourinho won woensdagavond ook de uitwedstrijd bij West Ham United (0-1). Edin Hazard, de Belg in vorm, vierde zijn tiende competitietreffer. Koploper Chelsea houdt een voorsprong van vijf punten op nummer twee Manchester City, dat ook nog eens een wedstrijd meer heeft gespeeld.

City zorgde in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Leicester City (2-0) dat de achterstand op Chelsea niet verder opliep. David Silva zorgde voor de openingstreffer voor de ploeg waar Wilfried Bony voor het eerst mocht beginnen. James Milner trof doel in de slotfase.