Romeins schip arriveert in Leidsche Rijn

Het Romeinse binnenvaartschip De Meern I arriveert volgende week woensdag in Leidsche Rijn bij Utrecht. Het schip uit 150 na Christus is de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht.

Het schip werd in 1997 toevallig gevonden bij graafwerkzaamheden voor de stadsuitbreiding in Leidsche Rijn. Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen. In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd. Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, een methode die ook voor de RCE nieuw was.

De dienst noemt het schip een archeologisch pronkstuk, omdat ook de meubels, het gereedschap en persoonlijke spullen van de schipper aan boord bewaard zijn gebleven. De Meern I komt in het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd te liggen, op de plek waar vroeger een Romeins fort stond.