'Daden misdaadduo tekenen leven slachtoffers'

Veel slachtoffers van het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. kunnen, ruim een jaar na de arrestatie van de twee, hun leven niet meer oppakken. Ze hebben zich ziek gemeld op hun werk, lopen bij een psycholoog, slapen slecht, zijn nog steeds bang en hebben relatieproblemen gekregen. Dat bleek woensdag op de derde zittingsdag tegen Van der P. en B. voor de rechtbank in Assen, die 's ochtends in het teken staat van slachtofferverklaringen.

De daden van Van der P. en B. waren gruwelijk en gewelddadig en hebben levenslange gevolgen voor hun slachtoffers, psychisch en lichamelijk, betoogden verscheidene advocaten.

"Ik was zo sterk als een leeuw, kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht", vertelde een slachtoffer dat in het Brabantse Lage Mierde urenlang vastgebonden in een badkuip lag in een vakantiewoning, onder bedreiging van een vuurwapen.

Het eerste slachtoffer van het duo, een man uit het Drentse Ruinen die op 10 februari kort werd ontvoerd, vertelde zei dat hij "uit balans is gebracht en het ergste, met mij het hele gezin". "Mijn zoontje vraagt elke avond of de deur wel op slot is."

Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan
Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircam