'Poep op Mount Everest gevaar voor de gezondheid'

Urine en uitwerpselen van bergbeklimmers op de Mount Everest zijn niet alleen een bron van vervuiling, maar vormen ook een gezondheidsrisico op de hoogste berg ter wereld. Dat heeft het hoofd van de bergbeklimmersvereniging van Nepal dinsdag gezegd.

Het klimseizoen op de Everest begon vorige week en duurt tot mei. Jaarlijks gaan meer dan zevenhonderd waaghalzen en hun gidsen de berg op, en zij laten grote hoeveelheden urine en uitwerpselen achter, zegt Ang Tshering van de bergbeklimmersvereniging. De Nepalese regering moet er volgens hem voor zorgen dat bergbeklimmers hun eigen menselijk afval opruimen. Volgens Dawa Steven Sherpa, die zich sinds 2008 inzet voor het schoonhouden van de berg, is de ophoping van urine en uitwerpselen niet alleen smerig, maar ook gevaarlijk. "Het is een gevaar voor de gezondheid en het moet worden aangepakt."

Bergbeklimmers op de Everest brengen tijdens hun tocht naar de top weken door in kampen. De eerste ligt op 5300 meter hoogte, de top op 8850 meter. De kampen zijn uitgerust met tenten en noodzakelijke voorraden en apparatuur, maar hebben geen toiletten. "Klimmers graven meestal gaten in de sneeuw en laten hun uitwerpselen daar achter", aldus Tshering. Bij het laagst gelegen kamp worden de uitwerpselen nog wel opgevangen in tonnen, die vervolgens door gidsen naar beneden worden gesjouwd. Bij de hoger gelegen kampen is dit niet het geval.

De Nepalese regering stelde vorig jaar al wel regels in voor het afval dat bergbeklimmers produceren. Iedereen moet op zijn weg terug acht kilo afval meenemen. Voor de uitwerpselen gelden echter nog geen richtlijnen.