Dierenkieswijzer gelanceerd

Wie op 18 maart een diervriendelijke keuze in het stemhokje wil maken, kan vanaf zondag de Dierenkieswijzer raadplegen. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben zeventien dierenwelzijnsorganisaties - verenigd in de Dierencoalitie - zondag de site dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De provincies spelen een belangrijke rol in dierenwelzijn. De partijen zijn volgens het verbond verdeeld over bijvoorbeeld megastallen en hoe om te gaan met ganzenpopulaties. "Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot", zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie. "Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan."

De partijen hebben over het algemeen weinig sympathie met het afschieten van zwerfkatten. "Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten doodgeschoten. De Tweede Kamer heeft in 2013 ook al om een verbod op afschot gevraagd, maar deze praktijk gaat onverminderd door", aldus Verdonk.