Voor het eerst Pegida-betoging in Groot-Brittannië

De Duitse islamkritische groep Pegida heeft zaterdag voor het eerst gedemonstreerd op Engelse bodem. Het kostte de politie enige moeite en vijf arrestaties om de Pegida-betogers en een groep tegendemonstranten uit elkaar te houden, maar volgens de politie verliep de manifestatie verder kalm.

De betoging van Pegida, voluit Patriottistische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, vond plaats in Newcastle. Pegida wist ongeveer 375 mensen op de been te brengen. Daartegenover stonden een kleine tweeduizend tegenbetogers.

Paul Weston van de politieke partij Vrijheid voor Groot-Brittannië, die op de demonstratie sprak, toonde zich tevreden over de opkomst. Hij wees erop dat het de eerste demonstratie van de beweging was.

Weston hield zijn gehoor voor dat moslims de komende decennia de meerderheid in Groot-Brittannië zullen gaan uitmaken en 'de macht overnemen' als zij hun gang kunnen blijven gaan. "We moeten terugvechten", riep hij.

Pegida boekte aanvankelijk successen in Duitsland, maar lijkt inmiddels veel aan kracht te hebben ingeboet. Demonstraties worden steeds minder bezocht.