Mars tegen Poetin afgelast om moord op Nemtsov

De protestmars in Moskou van zondag, waarvan de vrijdagnacht doodgeschoten Boris Nemtsov een van de organisatoren was, is afgelast. In plaats daarvan wil de organisatie in het centrum van de Russische hoofdstad een rouwmars voor het vermoorde oppositiekopstuk houden, zegt het prominente oppositielid Michail Kasjanov. Het stadsbestuur heeft toestemming gegeven.

De toestemming van het stadhuis kwam vrijwel onmiddellijk. De razendsnelle afhandeling is een zeldzaamheid voor het stadsbestuur, dat inzake demonstraties steevast stroperig te werk gaat.

De geschokte reacties op het nieuws van de moord blijven onderwijl binnenstromen. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov noemde het doodschieten van Nemtsov een provocatie. "Het is een poging de situatie te compliceren of misschien zelfs te destabiliseren", zei Gorbatsjov volgens persbureau Interfax.

De Amerikaanse president Barack Obama riep de Russische regering op een 'snel, onafhankelijk en transparant' onderzoek in te stellen en de daders hun gerechte straf te doen toekomen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak van het verlies van een 'persoonlijke vriend'. Porosjenko noemde Nemtsov een 'brug' tussen Rusland en Oekraïne.

Nemtsov werd op sociale media met de dood bedreigd, zei zijn advocaat Vadim Prochorov zaterdag. Hij lichtte de politie daarover in, maar de autoriteiten ondernamen volgens Prochorov geen actie om Nemtsov te beschermen.

Nemtsov vertrouwde de krant Sobesednik eerder deze maand toe dat zijn 86-jarige moeder bang was dat president Vladimir Poetin hem om zijn oppositionele activiteiten zou willen laten vermoorden. Zelf kende hij naar eigen zeggen geen angst. "Als ik bang was, zou ik geen oppositiepartij zijn gaan leiden."

Op de brug in de schaduw van het Kremlin waar Nemtsov even na middernacht werd doodgeschoten betuigen mensen hem de laatste eer. Er zijn bloemen gelegd.