'Jezus is een hoerenzoon'

Om een toonbeeld van intolerantie en xenofobie te zien, is het niet nodig om (met een burka of een flinke baard) naar de Islamitische Staat te reizen of jezelf in te neuken bij de gezellige Westboro Baptist Church-familie. Je kan ook gewoon naar Israël gaan. Daar zijn steeds meer incidenten die duiden op een 'slegs vir joden' gedachtegang.

Relikneuzen zat wat dat betreft in Jeruzalem, waar afgelopen woensdagavond twee -nogal zionistische- vandalen een abdij op de berg Zion zijn binnengedrongen en daar brand hebben gesticht. Om geen misvatting te laten bestaan over de reden van deze daad hebben zijn ze eerst even naar de bouwmarkt gegaan om een paar spuitbussen te kopen. 'Jezus is een hoerenzoon' en 'Bevrijding van Zion' is ondermeer ontsproten uit de plek waar bij normale mensen hersens te vinden zijn.

Dit soort onverdraagzaamheid, te vinden in de orthodox-joodse hoek, is de laatste tijd eerder regel dan uitzondering in Israel. Christelijke priesters die hun hobby uitoefenen op de heilige berg worden bespuugd en uitgescholden. Ook is vorige week een moskee op de Westoever in vlammen opgegaan, ook hierbij heeft de politie alle reden om aan te nemen dat het orthodox-joods geweld betreft.

De brandschade aan de abdij valt trouwens erg mee. Het had veel erger kunnen uitpakken, daar het gebouw ook woonruimte biedt aan studenten.

De Israëlische autoriteiten hebben aangegeven de kwestie tot de bodem toe uit te zoeken. In de praktijk echter komt hier meestal weinig van terecht.