Uitslagen Champions League 24/02/2015

Barcelona heeft zichzelf een riante uitgangspositie verschaft door in Manchester met 1-2 van City te winnen. Luis Suárez was verantwoordelijk voor beide goals.

Op geblokte schoten van Messi en Dzeko na, creëerden beide partijen weinig kansen in het eerste kwartier van de wedstrijd. Na zestien minuten was het ineens raak voor Barcelona, toen Kompany een voorzet naar de grond kopte en de bal voor de voeten viel van Suárez. De Uruguayaanse spits dacht niet na en schoot met zijn linker de 0-1 achter Hart.

Na de openingstreffer domineerde Barcelona minutenlang de wedstrijd met vrijwel onafgebroken balbezit. Suárez kreeg een tweede kans, Hart kon daar wel op redden. Na een half uur slaagde Suárez er wel in om zijn tweede goal van de avond te produceren. In een periode waarin City er totaal niet aan te pas kwam, maakte hij de 0-2.

Na een langlopende aanval via onder meer Rakitic en Messi kwam de bal aan de linkerkant bij Alba. Suárez hoefde alleen nog maar tegen de voorzet aan te lopen. Een schot vanaf een kleine twintig meter van Milner was op slag van rust een van de weinige kleine mogelijkheden voor Manchester City.

In de tweede helft werd City via corners wat vaker gevaarlijk dan voor de pauze. Kopballetjes van Dzeko en Demichelis misten echter kracht en richting om Ter Stegen in verlegenheid te brengen. Heel langzaam werd de thuisploeg toch wat beter. Twintig minuten voor tijd hielp Aguero zijn team na een mooi hakje van Silva terug in de wedstrijd met de 1-2.

Op het moment dat City door wilde drukken, werd die ambitie de grond in geboord door de rode kaart van Clichy. De Franse linksback kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Alves. Daarna kon Barcelona de wedstrijd rustig uitspelen en met veel vertrouwen uitzien naar de terugwedstrijd in Camp Nou. In blessuretijd miste Messi nog de kans om de return vrijwel overbodig te maken, maar de Argentijn miste een penalty waardoor City nog hoop mag koesteren.

Borussia Dortmund mag ondanks een nederlaag in Turijn blijven hopen op de kwartfinales van de Champions League. Juventus won, maar incasseerde wel een dure tegengoal (2-1).

Borussia Dortmund reisde vooral naar Turijn af met de hoop dat er over drie weken in het eigen Westfalenstadion, zoals de fans het Signal Iduna Park nog altijd noemen, de kwartfinales van de Champions League konden worden bereikt.

Na twaalf minuten was die hoop niet volledig vervlogen, maar keken de Duitsers wel tegen een achterstand aan. Bij de eerste echte aanval van Juve - de oud-Juventido Ciro Immobile had namens Dortmund over geschoten - was het meteen raak. Eerst schoot Álvaro Morata nog op de vuisten van Robert Weidenfeller, maar Carlos Tevez stond precies op de juiste plek om simpel de 1-0 binnen te werken.

De reactie van Dortmund liet niet lang op zich wachten. Marco Reus strafte een knullig foutje in de defensie van Juventus snoeihard af. Giorgio Chiellini gleed uit, Leonardo Bonucci stond er te ver van af om te herstellen, waardoor Reus oog-in-oog kwam met Gianluigi Buffon en de bal langs de doelman tikte: 1-1.

De tegentreffer betekende voor Dortmund de belangrijke uitgoal, die min of meer dubbel telt in de knock-outfase van de Champions League, maar ook een vervelende uitgangspositie voor de Italianen, mocht de stand zo blijven. Dat bleef hij niet, want de thuisploeg nam, ondanks het geblesseerd uitvallen van reggiseur Andrea Pirlo, kort voor rust opnieuw de leiding. Morata, die landgenoot Fernando Llorente op de bank hield, tikte beheerst binnen op aangeven van Paul Pogba. Zo toonde Morata zich, met zijn eerste Champions League-goal voor Juve én betrokkenheid bij de 1-0 van Tevez, zeer belangrijk.

Na rust bleef de wedstrijd het aanzien waard. 2-1 is een eindstand waar beide ploegen mee zouden moeten kunnen leven. Juve heeft dan de gewenste zege en kan in Dortmund op een remise gokken, terwijl Borussia de belangrijke uitgoal te pakken had en met het publiek in eigen stadion erachter met genoeg vertrouwen aan de return zou beginnen. Toch zocht Dortmund naar een tweede goal in Turijn en dat kon ook, want de bezoekers voetbalden makkelijker dan De Oude Dame.

Het was echter Juve dat de beste kansen kreeg op nog een doelpunt. De Duitsers sprongen te slordig om met de mogelijkheden. Vooral Tevez was een plaag voor de Borussia-defensie. Eerst de oud-speler van Manchester City en Manchester United zijn uithaal over gaan. Grotere kansen waren zijn schot, in een soort sliding, dat centimeters naast de goal van Weidenfeller ging en even later het moment waarop de doelman Tevez' schot moest wegboksen. Giorgio Chiellini kopte over, Mats Hummels deed dat aan de andere kant namens Dortmund.

De ploeg van Jürgen Klopp mocht van geluk spreken dat het niet met grotere cijfers verloor, zeker toen Roberto Pereyra vijf minuten voor het einde de bal centimeters voorlangs schoot. Doordat Juve toch zeker vier à vijf grote kansen op 3-1 liet liggen, stapte Dortmund wel als verliezer van het veld, maar wel een verliezer die de belangrijke uitgoal op zak had en daarmee nog genoeg perspectief heeft op een plek bij de laatste acht in de Champions League (2-1).