In 2025 naar Mars 'veel te optimistisch'

Het plan van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie Mars One om over tien jaar mensen naar Mars te sturen is veel te optimistisch. Dat zegt een van de ambassadeurs van het project, de Nederlandse nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Volgens de natuurkundige moet er een nul achter alle getallen: over honderd jaar en met tientallen miljarden dollars budget is het haalbare kaart. "Maar mensen willen niet plannen voor over honderd jaar."

Vorige week maakte de organisatie een shortlist van honderd kandidaat-marsreizigers bekend. Het plan is om in 2018 een satelliet en een landingsplatform naar de rode planeet te sturen. In 2020 moeten er een aantal verkenningsvoertuigen naartoe, en twee jaar later zou het vrachttransport op gang komen. In 2025 moeten vervolgens de eerste mensen arriveren: kolonisten zonder retourkaartje. Daarna worden er iedere twee jaar vier nieuwelingen naar Mars gestuurd.

Althans, dat is de theorie volgens Mars One-stichter Bas Lansdorp. Hij wijst erop dat de toenmalige Amerikaanse president Kennedy minder dan tien jaar had toen hij de maanmissie van 1969 aankondigde. Financiering moet onder meer uit de verkoop van rechten voor reality-tv komen: een soort Big Brother op Mars.

Maar een recente analyse door het befaamde Massachusetts Institute of Technology wees uit dat in het gunstigste geval van aankomst op de planeet, de eerste persoon binnen 68 dagen zou stikken vanwege gebrek aan goede zuurstofbalansapparatuur.

De organisatie zal met een tegenanalyse moeten komen, zegt 't Hooft in The Guardian. Hij blijft de doelstellingen van de missie steunen. "Laat ze maar optimistisch zijn en zien hoever ze komen."