Fransman Grange stunt met wereldtitel slalom

De Franse skiër Jean-Baptiste Grange heeft op de piste van Beaver Creek voor een forse stunt gezorgd. In de laatste wedstrijd van het WK alpineskiën, de slalom bij de mannen, veroverde de 30-jarige Grange de wereldtitel.

Vooraf werd vooral een duel verwacht tussen de twee titanen op de slalom: De Oostenrijker Marcel Hirscher - regerend wereldkampioen - en de Duitser Felix Neureuther. In de eerste run voldeed Hirscher aan de verwachtingen door de snelste tijd neer te zetten, maar Neureuther viel met plek zeven, op 1,09 seconden van zijn rivaal, flink tegen. Alleen de Rus Alexander Khoroshilov - de revelatie van dit seizoen - kon met 0,28 seconden bij Hirscher in de buurt blijven. Hij werd gevolgd door de Zweden André Myhrer (+0,66) en Mattias Hargin (+0,85), terwijl Grange plek vijf in beslag nam.

In de tweede run deed Neureuther het een stuk beter. Hij leek op weg naar een geweldige tijd, maar maakte een kostbare fout. Toch kon hij met 0,02 seconden de snelste tijd overnemen van de op dat moment leidende Noor Henrik Kristoffersen. Direct daarna werd Neureuther van de troon gestoten door zijn landgenoot Fritz Dopfer, waarna vervolgens Grange met opnieuw een vlekkeloze run de snelste tijd overnam, 0,35 seconden voor Dopfer en 0,55 voor Neureuther. Nadat Hargin, Myhrer en Khoroshilov allen faalde was het de beurt aan Hirscher. Hij ging vol in de aanval, maar moest al vroeg wat tijd inleveren. Niet veel later ging het helemaal mis, want nadat hij een foutje maakte kon hij de volgende poort niet meer halen en was het voorbij.

Grange is uitzinnig van vreugde na zijn, zo bleek, gouden tweede run op de slalom (Foto: Getty)

Voor Grange was het pas de eerste keer in bijna vier jaar dat hij een wedstrijd op het hoogste niveau wist te winnen. Op 20 februari 2011 pakte hij in Garmisch-Partenkirchen eveneens de wereldtitel op de slalom, nadat hij in 2007 al eens brons won. Al sinds maar 2011 had Grange geen enkele podiumplek meer behaald. Voor Dopfer is het de eerste grote medaille in zijn loopbaan, Neureuther won twee jaar geleden in Schladming al zilver.