Zelfmoordaanslag door meisje in noordoosten Nigeria

Een meisje van ongeveer 16 jaar heeft zondag een zelfmoordbomaanslag gepleegd op een busstation in Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe in het noordoosten van Nigeria. Zeker zestien mensen kwamen om het leven en ongeveer dertig raakten gewond. Volgens ooggetuigen waren de meeste slachtoffers kinderen die bedelden of pinda's verkochten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de aanslag past in het patroon van geweld van de extremistische moslimgroep Boko Haram dat vorig jaar aan ongeveer tienduizend mensen het leven heeft gekost.

Boko Haram is vorig jaar begonnen tienermeisjes in te zetten bij terreurdaden, vermoedelijk omdat zij makkelijker explosieven onder hun kleding kunnen verstoppen. In april ontvoerde de groep meer dan tweehonderd schoolmeisjes die nog altijd niet terecht zijn.

Het negentigduizend inwoners tellende Damaturu is in de afgelopen drie jaar vaker aangevallen, maar het is voor het eerst dat de stad het toneel is geweest van een zelfmoordaanslag. Begin december probeerde Boko Haram de stad in te nemen, maar die aanval werd na een lange strijd met veel doden afgeslagen.

In de afgelopen weken heeft Boko Haram ook aanvallen uitgevoerd in de buurland Kameroen, Niger en Tsjaad. Deze landen treffen nu met andere landen voorbereidingen om met een gezamenlijke strijdmacht het gevecht met Boko Haram aan te gaan.