PVV grootste bij verkiezingen Provinciale Staten

Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels. De grootste partij in de peiling is de PVV. De PVV staat op 12 zetels en boekt twee zetels winst. Verder bleek uit de peiling dat PVV en SP kiezers in mindere mate bereid zijn om naar de stembus te gaan voor de Provinciale Staten.

De coalitiepartijen in de Eerste Kamer en de zogenoemde constructieve oppositie (D66, ChristenUnie, SGP) halen geen meerderheid met de Statenverkiezingen op 18 maart. De coalitiepartijen VVD en PvdA en de constructieven zouden samen 34 zetels krijgen, vier te weinig voor een meerderheid. Dat bleek zaterdag uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

De VVD eindigt in deze peiling op 11 zetels in de Senaat, de PvdA op 6. Ze verliezen samen dertien zetels. Nu bezetten deze partijen respectievelijk nog 16 en 14 zetels. D66, ChristenUnie en SGP, die de coalitiepartijen nu steunen in de Eerste Kamer, winnen elk ten opzichte van 2011.