FBI agente trouwde met leider IS

Een Amerikaanse geheim agente is naar 'het kalifaat' van Islamitische Staat (IS) in Syrië gegaan en huwde er een IS-topman die uit Duitsland komt, ex-rapper Denis Cuspert. Dit heeft dit weekeinde de Duitse krant Bild am Sonntag bericht.

Volgens Bild heeft de kennis die de agente opdeed in de kring rond Cuspert er onder meer toe geleid dat die afgelopen week op een Amerikaanse lijst van gezochte terroristen is komen te staan. Ook zou informatie over Cuspert door de VS zijn doorgespeeld naar Duitse onderzoekers.

De agente van de federale recherche FBI benaderde in Syrië de uit Berlijn afkomstige Cuspert. Ze begon volgens Bild een intieme relatie die tot een islamitisch huwelijk leidde. Maar ze kwam later in groot gevaar en vluchtte naar Turkije. Daar is ze aangehouden en vervolgens naar de VS gestuurd.

De man op wie de agente af werd gestuurd is de voormalige rapper die als Deso Dogg in Berlijn optrad. Hij werd in 1975 uit Duits-Ghanese ouders geboren. Als tiener werd hij crimineel en hij ontpopte zich tijdens een gevangenisstraf als rapper. Die muzikale loopbaan verliep goed, maar begin 2011 nam de 'gangsterrapper' afstand van zijn eigen teksten en muziek en koos als Abu Maleeq voor een uiterst puriteinse vorm van de islam, het salafisme. Hij vluchtte in 2012 naar Noord-Afrika en is waarschijnlijk in 2013 naar Syrië gegaan.

Bild: geheim agente trouwde met leider IS
Bild: geheim agente trouwde met leider IS (Foto: ANP)