Ouders Amerikaanse IS-gijzelaar bevestigen dood

De Amerikaanse hulpverleenster die werd vastgehouden door Islamitische Staat is dood. Dat hebben de ouders van Kayla Jean Mueller naar eigen zeggen te horen gekregen van haar gijzelnemers. De authenticiteit van het bericht is onderzocht en bevestigd door de Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus het Witte Huis.

IS liet vrijdag weten dat de 26-jarige Mueller was omgekomen door een Jordaanse luchtaanval. De Jordaanse regering deed die bewering echter af als propaganda. Volgens de VS is er geen bewijs voor de claim van de terreurbeweging.

"Ons hart is gebroken door het bericht van de dood van Kayla Jean Mueller dat we hebben ontvangen", lieten Carl en Marsha Mueller dinsdag weten. "Kayla was een bewogen en toegewijd mensenvriend. Ze wijdde heel haar jonge leven aan de hulp aan mensen die vrijheid, gerechtigheid en vrede ontberen."

President Barack Obama omschreef Mueller, die met Syrische vluchtelingen werkte, als iemand 'die al het goede in onze wereld belichaamde'. "Hoe lang het ook vergt, de Verenigde Staten zullen de terroristen die verantwoordelijk zijn voor Kayla's gevangenschap en dood vinden en hun gerechte straf doen toekomen."

Mueller was de enige resterende Amerikaanse gijzelaar van IS. Ze viel in augustus 2013 in Syrië in hun handen.