Bier gemaakt uit pis

Een soort 'circle of life', maar dan anders. Een waterzuiveringbedrijf in Oregon, Amerika, gaat recyclen een heel nieuwe dimensie geven: het bedrijf stelt voor om bier te brouwen met behulp van… rioolwater.

En voordat iemand dingen als 'Heineken!' of 'Grolsch' gaat roepen; Oregon is een staat met een prima biertraditie en kent dan ook een aantal gerenommeerde bierbrouwers. Redelijk bekend is bijvoorbeeld de Dead Guy Ale van Rogue, een biertje dat ook geconsumeerd werd in de tiener-vampierenserie True Blood.

Voor mooie bieren is zuiver water nodig. Veel brouwerijen koken, zuiveren en controleren hun eigen water. Met het voorstel van het waterzuiveringbedrijf zou de kwaliteit van het water stabiel zijn en kunnen individuele brouwerijen deze stap overslaan. Ideaal voor de wat kleinere brouwerijen, die durven te experimenteren.

Gezuiverd water bevat geen mineralen en zouten. Hierdoor kan het brouwen van een bier met een geheel eigen karakter iets simpeler gemaakt worden. Vorig jaar heeft een aantal brouwers al wat testjes gedaan met het aangeleverde piswater en zij reageerden enthousiast. De kundige heren en dames zien volop mogelijkheden.


Bier waar een luchtje aan zit.