'Een film als Brimstone bestaat nog niet'

Een film als zijn nieuwe westernthriller Brimstone bestaat nog niet. Dat stelt regisseur Martin Koolhoven in een interview op de website Filmpjekijken.com.

"Het is een epische film die zich in verschillende periodes afspeelt", verklaart de 45-jarige Nederlander. "Een donker en gewelddadig verhaal, maar ook een smeuïg avontuur. Qua verhaal durf ik wel te zeggen dat er nog geen film zoals Brimstone gemaakt is, het lijkt op niets dat je al kent."

Hoewel de regisseur het een 'westernthriller' noemt, is het geen western in de klassieke zin des woords. "Het speelt zich alleen in dezelfde tijd, aan het eind van de 19e eeuw, af in het westen van de Verenigde Staten. Voor het eerst heb ik iets geschreven dat écht heel erg bij mij past en bij het soort film dat ik het liefst wil maken. Maar ook een verhaal dat ik in een Nederlandse setting niet zo snel zie gebeuren."

Supersterren als Guy Pearce, Robert Pattinson en Mia Wasikowska spelen grote rollen in Brimstone. "Agenten van de vier grootste agencies van Hollywood belden mij persoonlijk om hun cliënten aan te prijzen voor de film. Al moet je op zo'n moment ook wel eigenwijs durven te zijn, ik heb 'nee' verkocht aan echt héél grote namen. Maar die vond ik simpelweg niet passen bij de rollen. Of ze waren te oud." Koolhoven wil niet zeggen om welke mensen het gaat. "Dat is niet sjiek. Daarnaast heb ik 'nee' gezegd tegen agenten. Ik weet natuurlijk niet zeker of de acteurs en actrices in kwestie zelf überhaupt van het bestaan van Brimstone afweten."

Koolhoven schreef zelf het script, dat verhaalt over een jonge vrouw van wie het leven verandert als zij een diabolische priester achter zich aankrijgt. De Nederlander heeft nog geen grote concessies hoeven doen. "Er zitten zeker ideeën en gruwelijkheden in waar sommige mensen wat zenuwachtig van worden. Tegelijkertijd spreekt het ze hartstikke aan, ook omdat overduidelijk is dat het geen exploitatie is, maar echt functioneel voor het verhaal. Tot nu toe word ik redelijk met rust gelaten. Al zijn er zeker ook mensen geweest die het uiteindelijk niet aandurfden om geld in de film te steken vanwege de soms erg schokkende scènes."

De opnames van de film beginnen in mei en vinden plaats in Canada en Europa. Het is de eerste film van Koolhoven sinds zijn verfilming van het boek Oorlogswinter van schrijver Jan Terlouw. Het is de bedoeling dat Brimstone in mei 2016 in de bioscopen te zien is.