Swatting-geintje kan vijf jaar kosten

Swatting is nog steeds erg populair. Justitie in de Verenigde Staten geeft een duidelijk signaal af met de aanklachten tegen Brandon Wilson. De 19-jarige Wilson riskeert vijf jaar cel.

Tegenwoordig streamen veel gamers naar behoorlijk wat volgers via onder andere Twitch. Je kan zo live zien hoe iemand een spel speelt. Swatting is het fenomeen van het bellen van de politie en een streamer midden in zijn live uitzending laten oppakken voor een misdrijf wat hij niet heeft gedaan. Vaak zijn de gevolgen vrij klein; een SWAT-team komt, doorzoekt het hele huis, vindt niets en vertrekt weer. Soms moet de streamer mee naar het bureau om een uitleg te geven en dan mag hij of zij weer naar huis.

Wilson heeft gedreigd de vader van zijn slachtoffer voor zijn hele leven in de schulden te steken door het hacken van onder andere zijn bankrekening. Vervolgens heeft Wilson, online ook bekend als Famed God, een Swat-team gestuurd naar zijn prooi. Hij zei dat er een moord was gepleegd. De politie vond bij Wilson ook aanwijzingen van meer Swatting-acties tegen anderen.

Brandon "Famed God" Wilson woont in Nevada en zijn slachtoffer in Illinois. Dit betekent dat hij federale wetten heeft overtreden door misdaden te plegen in een andere staat. Hij wordt aangeklaagd wegens intimidatie, computerfraude, identiteitsdiefstal, wangedrag en twee gevallen van hacken. Hij wordt nu uitgeleverd aan de staat Illinois die hem kan veroordelen tot vijf jaar cel. Drie andere staten willen hem ook aanklagen.

Hopelijk helpen deze straffen om swatting tegen te gaan.