Zeldzame autocollectie gaat in de verkoop

Een Ferrari 250 GT California, een Maserati Gran Sport Frua en een Talbot Lago, wat hebben ze met elkaar gemeen. Buiten dat het oude auto's zijn, stonden ze tot voor kort met een kleine zestig andere klassiekers bij elkaar onder een gammel afdakje.

In een klein dorpje in het westen van Frankrijk heeft een veilinghuis namelijk afgelopen december een waardevolle collectie ontdekt. Deze gaat nu onder de hamer, en de verwachting is dat er ruim €16 miljoen mee zal worden opgehaald. Topstuk van de collectie is de Ferrari 250 GT California Spider, die zomaar eens een slordige €10 miljoen of meer zou kunnen opbrengen. Van dit model zijn er slechts 37 stuks gemaakt, en is de afgelopen jaren al vaak voor een dergelijk bedrag van eigenaar gewisseld.

Maar hoe komt al dit waardevols bij elkaar? De, nu nogal roestige, pareltjes waren ooit het eigendom van de magnaat Roger Baillon. Hij vergaarde zijn fortuin door de gigantische vraag naar transport na de tweede wereldoorlog . Daarvan kocht hij een hoop klassieke auto's met de intentie een museum te beginnen. Toen hij in de jaren '70 aan lager wal raakte verkocht hij een groot deel van zijn collectie, maar hij stalde zijn favoriete scheurijzers in een schuurtje.

De auto's kwamen naar boven toen twee "autojagers" van het veilinghuis een tip binnenkregen. Eenmaal aangekomen op het landgoed konden ze hun ogen niet geloven. Tussen alle rommel troffen ze in de vervallen gebouwen een ware schat van antieke auto's aan. Ze omschreven het zelf als het openen van de tombe van Toetanchamon.

Hoewel er ook een aantal auto's waren die te ver weg waren geroest, hebben ze er toch nog 59 weten te redden voor de veiling. Aanstaande vrijdag gaan ze onder de hamer in Parijs. De volledige lijst met gevonden auto's kun je hier vinden.

Barn find (Foto: Artcurial)
Een heuse "Barn find" in Frankrijk (Foto: Artcurial)