VS sluiten teruggave Guantanamo aan Cuba uit

De Verenigde Staten zijn niet van plan om de militaire basis op Guantanamo Bay over te dragen aan Cuba om daarmee de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Dat heeft de Amerikaanse regering woensdag bekendgemaakt. De overdracht van Guantanamo Bay, waar ook de beruchte gevangenis gevestigd is, is een van de belangrijkste eisen van de Cubaanse regering voor het herstel van de betrekkingen.

Vanuit Guantanamo Bay worden ook radio- en televisieprogramma's uitgezonden voor de Cubaanse bevolking. Die zijn de Cubaanse regering een doorn in het oog. Washington meent echter dat de uitzendingen en de basis het herstel van de diplomatieke betrekkingen niet in de weg staan. De VS hopen met Havana de komende een overeenkomst te sluiten over het heropenen van ambassades in elkaars landen.

De Cubaanse leider Raul Castro schetste vorige week zijn doelen voor de toenadering. Een daarvan was de teruggave van Guantanamo Bay, daarnaast wil hij dat het handelsembargo wordt opgeheven en eist hij schadevergoeding voor zijn land. Al sinds 1959 wil de Cubaanse regering de basis terug, maar volgens Roberta Jacobson, de hoogste Amerikaanse diplomaat voor Latijns-Amerika, is daar geen sprake van. Cuba heeft hierom gevraagd, 'maar we willen daar nu niet over praten'.