NAVO bijeen om Rusland en flitsmacht

De ministers van defensie van de NAVO-lidstaten komen donderdag bijeen voor overleg over de militaire dreiging vanuit Moskou. De NAVO wil beter in staat zijn om de militaire dreigingen het hoofd te bieden of daar op te reageren. Dat hebben NAVO-diplomaten woensdag gezegd. Daarnaast wordt overlegd over een zogeheten flitsmacht, die snel moet kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Adam Thomson, de Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, voorspelde woensdag een 'bemoedigend niveau van toewijding aan het bondgenootschap', die duidelijk maakt dat de NAVO 'zijn militaire positie versterkt in het bijzonder als antwoord op de problemen die het gedrag van Rusland veroorzaken'. De verwachting is dat over de volgende punten een beslissing wordt genomen:

- De uitbreiding van de bestaande flitsmacht van de NAVO. De troepenmacht moet groter worden, beter toegerust zijn en sneller inzetbaar zijn. De troepenmacht bestaat op dit moment uit veertigduizend militairen en is slechts eenmaal in actie gekomen om hulp te bieden na de aardbeving in Pakistan, tien jaar geleden. De huidige flitsmacht past niet meer bij de behoeftes van de NAVO.

- Toezeggingen van sommige Europese NAVO-lidstaten om te dienen als basis voor de nieuwe en snelle onderdelen van de flitsmacht, beter bekend als de 'speerpunt'. De speerpunt bestaat onder andere uit zo'n vijfduizend militairen die op de grond opereren.

- Officieel groen licht voor een voorstel om een kleine commandocentrum van de NAVO in te richten in de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije. De bedoeling is dat daarmee de afstemming en de planning wordt verbeterd. Bovendien moeten de commandocentra in geval van nood de weg vrijmaken voor snelle inzet van de speerpunt.

- De uitbreiding van een multinationaal hoofdkantoor in Polen, dat is ontworpen om een centrale rol te spelen bij de verdediging van de NAVO-lidstaten in het noordoosten van Europa.

Douglas Lute, de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, zei te verwachten dat de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel donderdag formeel bekendmaakt dat de Verenigde Staten militairen willen vrijmaken voor de zes nieuwe commandocentra. Ook gaan Amerikaanse militairen naar verwachting naar het hoofdkwartier in Polen. Wat betreft de flitsmacht willen de VS geen militairen leveren, maar zich gaan richten op zaken als vervoer, inlichtingen, surveillance en verkenning.

Donderdag wordt ook gesproken over het hervormen van de NAVO zodat het bondgenootschap slagvaardiger kan optreden richting Rusland en tegen de dreiging van moslimextremisme in Afrika en het Midden-Oosten.

De bijeenkomst van de ministers is de eerste sinds de Amerikaanse president Barack Obama en andere regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in september overeenkwamen dat hervormingen bij de NAVO noodzakelijk zijn.

NAVO-woordvoerster Oana Lungescu benadrukte woensdag dat de hervormingen defensief van aard zijn en proportioneel. "Het is niet meer dan normaal dat een bondgenootschap zoals de NAVO ervoor zorgt dat het er alles aan doet om zijn bondgenoten te beschermen en verdedigen", aldus Lungescu. "En dat is wat we doen."