Iraakse Koerden willen meer hulp in strijd tegen IS

De Koerdische strijders die tegen terreurbeweging Islamitische Staat vechten willen meer steun van de internationale gemeenschap, onder meer in de vorm van grondtroepen. Dat heeft de stafchef van de Koerdische president Massoud Barzani gezegd. Volgens Fouad Hussein staan de Koerden momenteel 'alleen'.

Hussein zei dat de luchtaanvallen die een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie al maanden uitvoeren zeker hebben geholpen, maar 'om IS de genadeslag toe te dienen moet je ter plaatse zijn', aldus Hussein. "Dat betekent adviseurs, elitetroepen, materieel, munitie. Het betekent een gezamenlijk gevecht tegen IS."

De Koerden slaagden er na maanden van strijd in om de Syrische stad Kobani, bij de grens met Turkije, te heroveren op IS. De luchtaanvallen van de coalitie speelden daarbij een sleutelrol. IS is echter verre van verslagen in Noord-Irak.

Volgens een woordvoerder van de Koerden zijn sinds juni bijna duizend peshmerga gesneuveld in de strijd tegen IS. Vijfduizend raakten gewond. Ook worden 38 mensen nog vermist. Zij worden vermoedelijk gegijzeld door IS, aldus de woordvoerder.