Weer doden bij aanvallen op Donetsk

Beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben woensdag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Ook raakten een ziekenhuis, zes scholen en vijf kinderdagverblijven beschadigd, zeiden de lokale autoriteiten. Pro-Russische separatisten maken in Donetsk de dienst uit.

Ook elders in het oosten werd woensdag weer gevochten. Volgens het Oekraïense leger sneuvelden de afgelopen 24 uur twee militairen. De zwaarste gevechten vinden momenteel plaats bij het plaatsje Debaltseve, waar de separatisten onlangs een nieuw offensief tegen het leger begonnen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko bracht woensdag een bezoek aan een oostelijke stad die nog wel in handen van de regering is. Hij zei erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten binnenkort wapens aan Oekraïne zullen leveren om te helpen bij de strijd tegen de separatisten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich eerder uitgesproken tegen wapenleveranties, maar volgens bronnen in het Witte Huis wordt dat beleid vanwege het recent opgelaaide geweld opnieuw tegen het licht gehouden.

De afgelopen drie weken kwamen meer dan tweehonderd mensen om. In totaal heeft de oorlog al aan zeker 5300 mensen het leven gekost.