Woedende liquidatie-advocaat Meijering vreest voor zijn leven

Strafrechtadvocaat Nico Meijering is woensdag woedend de rechtbank in Amsterdam uitgelopen. Hij was opgeroepen voor verhoor wegens uitspraken met betrekking tot een aantal liquidatiezaken, maar vreest door die oproep voor zijn leven.

Meijering heeft geen enkele vraag beantwoord. Hij beriep zich op zijn beroepsgeheim. In het rechtbankverslag was echter niet duidelijk terug te lezen dat de advocaat zijn mond had gehouden: de vraag van de rechter stond er steeds kunstig in verpakt. Daarop is hij kwaad de tent uitgelopen. Meijering is advocaat van verscheidene onderwereldfiguren; een aantal van zijn cliënten werd al geliquideerd.

De raadsman had als opgeroepen getuige geen zwijgrecht: in principe moest hij op alle vragen antwoord geven. In het uiterste geval had de rechtbank Meijering kunnen gijzelen om hem te dwingen te antwoorden. Zover wilde de rechter niet gaan, aldus Het Parool.

Aanleiding om Meijering op te roepen zijn uitlatingen in het tv-programma Pauw. Daarin zei de advocaat dat de regelingen van het OM rondom kroongetuigen in liquidatiezaken, juist tot meer liquidaties leidt. Dat zou onder meer te maken hebben met geldbedragen en bescherming die justitie aan spijtoptanten biedt. Meijering verdedigt een aantal mensen die genoemd zijn door dergelijke kroongetuigen. Die verdachtmakingen zijn volgens de advocaat en zijn cliënten dubieus.

Meijering wordt gesteund door de Orde van Advocaten. Die stelt dat de raadsman - met gebruikmaking van het verschoningsrecht voor raadslieden - niet alleen mag, maar móet zwijgen.

De getuigenoproep is dan ook niet redelijkerwijs te begrijpen. Volgens Meijering kan die enkel worden verklaard vanuit de wens van justitie om hem de mond te snoeren.

De oproep is zelfs levensgevaarlijk, stellen Meijering en zijn collega's. Slechts de suggestie dat hij iets tegen justitie gezegd zou kunnen hebben, kan hem met de huidige paniek in het milieu al zijn leven kosten, aldus zijn kantoor.