Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot

De Japanse premier Shinzo Abe heeft boos gereageerd op de dood van de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh. Abe sprak woensdag over een "schandelijke" executie.

De piloot zou levend zijn verbrand door Islamitische Staat, die onlangs ook de Japanse journalist Kenji Goto om het leven bracht. De Japanse en Jordaanse regeringen hadden nog een vergeefse poging gedaan de twee gijzelaars te ruilen tegen de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi. Later bleek dat al-Kasasbeh vermoedelijk al in januari is gedood.

De onthoofding van Goto heeft in Japan geleid tot een discussie over de rol van het land in de strijd tegen het terrorisme. De beul die de journalist ombracht, noemde de Japanse steun voor de strijd tegen IS de reden voor de executie.

Abe zei woensdag echter vastberaden te zijn niet toe te geven aan terrorisme. Japan doet niet met gevechtstoestellen mee aan de strijd tegen IS, maar trok eerder wel omgerekend 172 miljoen euro uit voor niet-militaire steun aan landen die strijden tegen de terreurgroep.

Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot
Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot (Foto: ANP)