Film Michiel de Ruyter in vijf dagen goud

Het epos over zeeheld Michiel de Ruyter is dinsdag bekroond met een Gouden Film. De film van regisseur Roel Reiné is inmiddels al door meer dan honderdduizend mensen gezien.

Dat heeft het Nederlands Film Festival bekendgemaakt. Reiné, hoofdrolspeler Frank Lammers en producent Klaas de Jong hebben dinsdagmiddag de prijs in ontvangst genomen. Het is de eerste maal dat Reiné een Gouden Film krijgt.

De Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De film behandelt zijn leven en zijn turbulente carrière. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt.

Het gaat sowieso goed met Nederlandse films in de bioscopen momenteel. Ook Gooische Vrouwen II, die hard op weg is naar de twee miljoen bezoekers, en de komedie Homies trekken momenteel volle zalen.