Russische krant kanshebber vredesprijs

Klokkenluider Edward Snowden, paus Franciscus en een priester die Afrikaanse vluchtelingen helpt, maken kans op de vredesprijs. De Russische krant Novaya Gazeta, die kritisch is over president Vladimir Poetin, is ook genomineerd.

Samen met duizend andere mensen mochten alle parlementariërs een nominatie indienen voor de vredesprijs. Het Noorse Nobelinstituut dat over de vredesprijs gaat, maakt geen namen bekend. De lijst met kanshebbers werd samengesteld door Noorse deskundigen.

Als Novaya Gazeta de Nobelprijs voor de Vrede wint, zou dat een statement zijn voor de persvrijheid. Na de aanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is het onderwerp in de actualiteit verschenen.

De kans dat het satirische blad de vredesprijs bemachtigt is klein, omdat de cartoons van het tijdschrift gevoelig liggen in de islamitische wereld. Dit zegt Kristian Berg Harpviken, hoofd van het Vredesonderzoeksinstituut in Oslo.

Andere namen die door de Noorse deskundigen genoemd worden, zijn Mussie Zerai en Nihon Hidankyo. Zerai heeft in Italië duizenden vluchtelingen geholpen om de oversteek vanuit Afrika te maken. Hidankyo heeft zich ingezet voor de slachtoffers van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.