Brady evenaart idool Montana in Super Bowl

Als jongetje zat Tom Brady vaak op de tribune bij San Francisco 49ers om zijn idool Joe Montana aan het werk te zien. De beroemde Amerikaanse quarterback leidde de American football-ploeg uit San Francisco in de jaren tachtig vier keer naar winst van de Super Bowl en werd bovendien drie keer gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de prestigieuze finale. "Dat wil ik ook", dacht de jonge Brady, die in zijn dromen zelf het spel verdeelde zoals Montana. Die droom werd zondag werkelijkheid in Glendale (Arizona), waar Brady de New England Patriots in een thriller tegen Seattle Seahawks naar de Super Bowl leidde (28-24).

De 37-jarige quarterback van de Patriots zette een record neer met 37 passes, in totaal goed voor 328 yards en vier touchdowns. Twee daarvan vielen in het vierde kwart, waarin de Patriots een achterstand van tien punten goedmaakten. Met nog twintig seconden op de klok voorkwam Malcolm Butler vlakbij de lijn een score van titelverdediger Seattle Seahawks en stelde daarmee de eerste Super Bowl voor de Pats in tien jaar veilig.

"We hebben opnieuw karakter getoond, zoals het hele jaar al", jubelde Brady, die zijn vierde Super Bowl won en voor de derde keer werd gekozen tot MVP van de eindstrijd in de NFL. Eerder viel die eer hem ten deel in 2002 en 2004. De clubicoon van de Patriots kwam daarmee op gelijke hoogte met zijn jeugdidool Montana. Samen met Terry Bradshaw zijn zij de enige quarterbacks die vier Super Bowls hebben gewonnen.

Brady met de beslissende pass vannacht tijdens de Superbowl (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Brady met de beslissende pass vannacht tijdens de Super Bowl (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Het riep meteen de vraag op of Brady nu kan worden gezien als de beste aller tijden. "Ach, ik heb daar niet over nagedacht. Ik hou me niet bezig met zulke discussies", zei de Amerikaan, terwijl hij werd geknuffeld door zijn vrouw, het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen. "Ik denk niet in termen als de beste ooit. Er zijn zoveel geweldige spelers en zoveel goede teams. Je hebt ook zat fantastische spelers die deze prijs niet hebben gewonnen, daarom moeten wij nu gewoon van dit moment genieten. Binnen onze groep hebben we nooit aan elkaar getwijfeld. Dat is noodzakelijk om de Super Bowl te kunnen winnen."

Naast Brady schreef ook coach Bill Belichick van de Patriots historie. Met zijn vierde Super Bowl kwam de 62-jarige Amerikaan op gelijke hoogte met Chuck Noll, de enige coach in de NFL met evenveel titels.