Uitslag Super Bowl XLIX

De american footballers van de New England Patriots hebben voor de vierde keer in de historie de Super Bowl veroverd. De ploeg van quarterback Tom Brady rekende in de eindstrijd van het kampioenschap af met de Seattle Seahawks van quarterback Russell Wilson, de winnaars van vorig jaar. De Patriots, voor de achtste keer aanwezig in de finale, wonnen de Super Bowl eerder al in 2001, 2003 en 2004, ook toen met Brady en coach Bill Belichik. Net als in 2001 en 2003 werd Brady ook dit keer verkozen tot Most Valuable Player.

Het eerste kwart van de wedstrijd werd gedomineerd door de Patriots, maar dat leverde de ploeg van Brady geen score op. Een domme beslissing van de quarterback zorgde er zelfs voor dat Jeremy Lane van de Seahawks een mogelijke touchdownpass kon onderschappen. Voor Lane was dat direct de laatste actie van de wedstrijd, want enkele seconden later werd hij onderuit gehaald en kwam hij op zijn arm terecht die daarbij dubbelsloeg. Een officiële diagnose is er nog niet, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft Lane zijn arm gebroken. Ondertussen gooide Seahawks-quarterback Wilson slechts één keer een pass, die echter niet gevangen werd.

Lane komt zeer ongelukkig op zijn arm terecht na een tackle van Julian Edelman (Foto: Getty)

De eerste score van de 49e Super Bowl kwam na een kleine vijf minuten in het tweede kwart. De Seahawks hadden nog altijd geen succesvolle pass op het bord staan, maar een pass van Brady op Brandon LaFell zorgde voor de eerste touchdown van de wedstrijd. Stephen Gostkowski maakte het extra point, waardoor de Patriots op een 0-7 voorsprong kwamen. Het duurde vervolgens tot ruim twee minuten voor rust tot de Seahawks eindelijk iets terug konden doen. Na enig aandringen slaagde Marshawn Beast Mode Lynch er bij zijn twaalfde rush in om de bal de endzone in te duiken. Nadat Steven Hauschka het extra point maakte was de stand weer gelijkgetrokken: 7-7.

Die stand bleef echter niet lang op het bord staan, want een halve minuut voor het einde van het tweede kwart gooide Brady de bal over 22 yards naar Rob Gronkowski in de endzone: Touchdown Patriots en - na het extra punt - een 7-14 voorsprong. Dat leek dan de ruststand te gaan worden, maar daar dachten de Seahawks wederom anders over. Met zes seconden te spelen nam men het risico om voor de touchdown te gaan, in plaats van een field goal, en dat bleek een uitstekende keuze: De pass van Wilson over 11 yards kwam in de endzone terecht bij rookie Chris Matthews - die eerder in de wedstrijd zijn eerste NFL-catch ooit maakte. Hauschka maakte het extra punt waardoor de teams met 14-14 konden rusten.

Matthews scoort namens de Seahawks zijn eerste touchdown in de NFL, waar Logan Ryan van de Patriots niks meer aan kan doen (Foto: Getty)

Na rust - waarin Katy Perry de traditionele halftimeshow voor haar rekening nam - gingen de Seahawks verder waar ze gebleven waren. Het duurde uiteindelijk vier minuten voor Hauschka met een field goal van 27 yards de ploeg uit Seattle voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kon zetten: 17-14. Krap drie minuten later, tijdens de aanval van de Patriots, gooide Brady de bal richting Gronkowski. Die kwam echter nooit aan, want Bobby Wagner sprong ervoor en pakte de interception namens de Seahawks. Het hernieuwde balbezit voor de ploeg van Wilson leverde enkele minuten later alweer de volgende score op. De quarterback gooide de bal naar Doug Baldwin, die volledig vrij in de endzone stond, de bal ving en dus een touchdown scoorde: 24-14, waar in de rest van het derde kwart geen verandering meer in kwam.

In het begin van het vierde en laatste kwart liet Brady dan zien waarom hij al drie keer eerder de Super Bowl won. Na vijf minuten leverde dat de eerste grote scoringskans in lange tijd op voor de Patriots. De pass van Brady naar LaFell werd in de endzone echter weggetikt door Tharold Simon van de Seahawks, die er zelfs bijna een interception van maakte. Een paar pogingen later lukte het dan toch: Brady gooide de bal met een rechte streep naar Danny Amendola, die hem in de endzone pakte en Gostkowski het extra point zag maken: 24-21. De Patriots bleven het vierde kwart domineren en met minder dan drie minuten te spelen resulteerde dat in wat op dat moment de beslissing in de wedstrijd leek te worden. Met een strakke pass van 3 yards bereikte Brady Julian Edelman die de bal in de endzone ving en voor de touchdown zorgde. Gostkowski maakte opnieuw het extra point, waardoor de Patriots eindelijk weer op voorsprong kwamen: 24-28.

Edelman vangt de bal en maakt zo de beslissende touchdown waarmee de eindstand van 24-28 op het bord gezet wordt (Foto: Getty)

De Seahawks gaven zich uiteraard nog niet gewonnen en met ruim twee minuten te spelen begonnen ze hun mogelijk laatste drive met een pass van 31 yards van quarterback Wilson naar Lynch. Voor Beast Mode was het pas zijn eerste reception na 23 rushes. Direct daarna kwam Jermaine Kearse met een fantastische catch op 5 yards van de endzone, waarna Lynch op 1 yard strandde. Wilson leek zich vervolgens onsterfelijk te maken met een pass richting Ricardo Lockette, maar dat was buiten een undrafted rookie van de Patriots gerekend. Malcolm Butler maakte de actie van zijn leven en onderschepte de onverwachte pass - er werd een nieuwe rush van Lynch verwacht - waardoor de wedstrijd met 20 seconden te spelen gedaan was.

De 24-28 zege van de Patriots betekende dat overtime in de Super Bowl-geschiedenis nog altijd nooit voorgekomen is, iets waar halverwege de wedstrijd nog verandering in gebracht leek te kunnen worden. De Patriots evenaarden wel een record: Twee keer eerder kwam een team terug van een achterstand van tien punten en won het alsnog. Brady brak zelf al een record door als eerste quarterback ooit zes keer in de Super Bowl te staan, terwijl hij de derde is die de titel vier keer op zijn naam schrijft.