Nog steeds geen president voor Italië

Het Italiaanse parlement is er vrijdag wederom niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. Drie stemrondes hebben tot dusverre geen resultaat opgeleverd. Zaterdag volgt een nieuwe ronde, waarin niet, zoals eerder, een tweederdemeerderheid, maar een eenvoudige meerderheid volstaat.

Rechter van het constitutionele hof Sergio Mattarella is de keuze van premier Matteo Renzi. De eerste minister drong er in de eerste rondes bij de leden van zijn Democratische Partij en bondgenoten op aan blanco stemmen uit te brengen om zaterdag de zege veilig te kunnen stellen.

De stemronde zaterdag vindt echter in het geheim plaats, wat de onmin binnen de verdeelde Democraten aan het oppervlak kan brengen. Wordt op de blanco stembiljetten deze keer wel de naam van Mattarella ingevuld, dan lijkt een eenvoudige overwinning voor hem weggelegd.

De keuze voor de rechter is echter een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de conflicterende belangen die Berlusconi als mediamagnaat had toen hij de politiek inging.

Renzi loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op een eerdere belofte om het hervormingsprogramma van Renzi te steunen. Dat programma is er juist op gericht de regering stabieler te maken.