FIFA wil nieuw verkiezingsdrama voorkomen

Met strakke regels en streng toezicht hoopt de wereldvoetbalbond FIFA bij de komende voorzittersverkiezing een drama zoals vier jaar geleden te voorkomen. In de vier maanden tot aan het FIFA-congres op 29 mei in Zürich zullen alle handelingen en uitspraken van de kandidaten nauwlettend worden gevolgd. Michael van Praag is één van de tegenkandidaten van de zittende preses Sepp Blatter.

De vorige verkiezingen in 2011 liepen uit op een chaos, die het imago van de FIFA een forse deuk bezorgden. Zowel Blatter als zijn uitdager Mohamed bin Hammam werd in de aanloop beschuldigd van omkoping en corruptie. Beiden moesten zich verantwoorden voor de ethische commissie. Blatter ging vrijuit, maar Bin Hammam werd geschorst en trok zich terug uit de strijd. Een paar dagen later wezen 186 van de 203 stemgerechtigde landen de Zwitser aan als voorzitter voor de komende vier jaar.

Om problemen zoals toen te voorkomen, heeft de FIFA een uitgebreid reglement gemaakt waaraan de kandidaat-voorzitters zich moeten houden. Een verkiezingscomité onder leiding van Domenico Scala, voorzitter van de financiële toetsingscommissie, houdt scherp toezicht. Scala wordt geassisteerd door Claudio Sulser en Larry Mussenden, voorzitters van respectievelijk de disciplinaire- en beroepscommissie.

Het verkiezingscomité bepaalt welke kandidaten mogen meedoen. Van Praag stuurde dinsdag, twee dagen voor de deadline, zijn brief met de benodigde vijf steunbetuigingen naar Zürich. Het comité onder leiding van Scala laat eerst een integriteitscontrole uitvoeren door de ethische commissie en maakt dan binnen uiterlijk tien dagen bekend wie worden toegelaten. De kandidaten moeten minimaal twee van de laatste vijf jaar een actieve rol binnen het voetbal hebben gespeeld. Zodra de kanshebbers bekend zijn, begint de campagne. De kandidaten zijn daarbij gebonden aan de ethische code van de FIFA. Het comité van Scala houdt dat nauwlettend in de gaten.

Op het FIFA-congres, op 29 mei, krijgen de kandidaten ieder een kwartier de tijd hun programma te presenteren. Daarna volgt onder leiding van secretaris-generaal Jérôme Valcke de stemming, waarbij alle aanwezige FIFA-landen (maximaal 209) hun favoriet mogen aankruisen op een papiertje. In de eerste ronde is twee derde van de stemmen vereiste om al tot een winnaar te komen, daarna is 51 procent genoeg. De kandidaat met de minste stemmen valt steeds af. De stembriefjes blijven tot honderd dagen na het congres bewaard in verzegelde enveloppen. Met deze strikte regels hoopt de FIFA een beschamende vertoning als in 2011 te voorkomen.