President Nigeria bekogeld door jongeren

Een groep Nigeriaanse jongeren heeft donderdag het konvooi van president Goodluck Jonathan bekogeld met stenen. De jongeren zijn boos omdat het de regering maar niet lukt terreurbeweging Boko Haram aan te pakken. De politie zette traangas en zwepen in om de betogers te verjagen.

Jonathans konvooi werd bekogeld toen het door de oostelijke stad Yola reed. Een aantal autoruiten sneuvelde, maar of er ook gewonden vielen is onduidelijk. Ook in Jalingo, de hoofdstad van de naburige staat Taraba, werd Jonathan onthaald met een regen van stenen.

Heel verwonderlijk is de woede van de jongeren niet. In Yola hielden militairen de wacht bij billboards en posters van Jonathan, die 14 februari voor herverkiezing opgaat. De betogers schreeuwden dat de troepen moeten worden ingezet voor de strijd tegen Boko Haram, niet om de beeltenis van de president te beschermen.

"Waarom gebruiken ze militairen en andere veiligheidstroepen?", vroeg een van de demonstranten terwijl hij een poster van Jonathan verscheurde. "Ze moeten naar Sambisa worden gestuurd en tegen Boko Haram vechten, niet tegen onschuldige burgers."

Het Sambisawoud bedekt een groot gebied in het noordoosten en noorden van het land. Boko Haram heeft trainingskampen in het gebied en aangenomen wordt dat de terreurgroep hier enkelen van de honderden schoolmeisjes vasthouden die vorig jaar april werden ontvoerd.