Meryl Streep over haar Oscarnominaties: "Ik ben een cliché"

Zondag 22 februari worden de Oscars weer uitgereikt tijdens een grote ceremonie in Los Angeles. Meryl Streep is een van de grote kanshebbers om in haar categorie de Oscar te winnen. Dit is niet bepaald de eerste keer dat de 65-jarige actrice in aanmerking komt voor een van de grootste filmprijzen van de wereld; ze is er immers al driemaal met de prijs vandoor gegaan. Dit jaar is ze voor de negentiende keer (een absoluut record!) genomineerd, en wel in de categorie 'Best Supporting Actress' voor haar rol in de film 'Into The Woods'. De vraag die nu door het hoofd van iedere filmliefhebber heen gaat is of ze dit jaar opnieuw een prijs kan toevoegen aan haar grote prijzenkast. Ze moet er wel een hebben, toch? Ze begon haar filmcarriere namelijk al in 1971.

'Kramer vs Kramer' (1979) was de eerste film waar ze de Oscar voor won. Daarna volgde de bekende dramafilm 'Sophie's Choice', die de geprezen actrice nog meer op de kaart zette. Meest recentelijk (2011/2012) won ze de Oscar voor haar prachtig gespeelde rol als Margaret Thatcher in 'The Iron Lady', een film die op zichzelf ook al erg interessant was.

We kennen haar allemaal, maar wie is nu echt en wat zijn haar geheimen? Dat zouden we allemaal wel willen weten. Volgens haar collega's in de filmbusiness heeft het allemaal met haar klasse en talent te maken. Zodra er bekend is dat Meryl Streep een bepaalde rol zal spelen in een film, dan is het al bijna zeker dat de film geen moeite zal hebben om een mooie jackpot te produceren. Andere acteurs zouden er bijna een moord voor doen om samen met haar in een mooie film te mogen spelen.

De actrice, die in Summit, New Jersey is geboren, heeft zelf ook al meerdere malen laten weten dat het bijna cliché overkomt als ze hoort dat ze weer eens is genomineerd. "Daar is ze weer", zei ze lachend over zichzelf nadat ze haar derde oscar pakte voor 'The Iron Lady', een film waarin ze een demeterende oud-premier speelde, die terugkeek op haar leven. De Oscar was niet de enige prijs die ze won voor de film die zelf ontvangen werd met gemixte gevoelens. Ook de Golden Globe mocht in 2011 niet ontbreken.

Meryl Streep heeft tevens 4 kinderen met Don Gummer, van wie er drie ook gekozen hebben voor een toekomst in de filmwereld. Mamie Gummer is onder andere bekend uit haar rol in de CBS bekroonde dramaserie 'The Good Wife'. Een van haar andere dochters die ze bij geboorte de naam Grace Gummer heeft gegeven, is recentelijk vooral bekend geworden door haar rol in 'The Newsroom', een serie van Aaron Sorkin, dat 14 december 2014, zijn de laatste aflevering van de serie uitzond op HBO. Haar andere kinderen heten Henry Wolfe en Louisa Gummer. De Oscar-genomineerde actrice besloot dat het ook geen kwaad kon om een diploma op zak te hebben. Haar diploma's haalde ze uiteindelijk aan Yale University en Vassar College. Ze studeerde af in drama.

Toen haar toenmalige dramadocent op Vassar College werd gevraagd naar zijn mening over Meryl, had hij maar één ding te zeggen: "I don't think anyone ever taught Meryl acting. She really taught herself'. Dat is onder andere goed te zien in de film waar ze dit jaar voor in aanmerking komt: 'Into the Woods', een film geproduceerd door Rob Marshall. Ze speelt een heks met blauwgroen haar en superlange nagels. De recensies over de film zelf waren niet heel goed in Amerika, maar de rol van Streep wordt niet bepaald onverwacht geprezen. Of ze maandag 23 februari ook echt wakker wordt met een mooi Oscar-beeldje naast haar bed is nog maar de vraag, want ze heeft dit jaar wel goede concurentie. Onder anderen Patricia Arquette (Boyhood) en Emma Stone (Birdman) kunnen er nog wel eens voor zorgen dat ze eens een keer niet de Oscar mee naar huis neemt. Vooral Patricia Arquette maakt volgens critici veel kans. De actrice, die ook bekend is uit de tv-serie 'Medium', nam in de afgelopen maanden namelijk al de Golden Globe en een SAG Award mee naar huis voor haar rol in 'Boyhood'.

Nog een maandje wachten en dan weten we wie er dit jaar mag juichen op het podium. Het belooft weer een groot spektakel te worden en als het aan Meryl Streep ligt, zal dit jaar ook voor haarzelf een grote overwinning worden. We kunnen haar geen ongelijk geven!