Boko Haram plundert door in Nigeria

Boko Haram heeft de afgelopen dagen dood en verderf gezaaid in Adamawa, een deelstaat in het noordoosten van Nigeria. Mensen worden vermoord en huizen worden geplunderd en platgebrand, zonder dat de autoriteiten de extremisten een duimbreed in de weg leggen. Dat hebben inwoners van Adamawa die wisten te ontkomen gezegd.

Zeker zeven dorpen in Adamawa werden deze week doelwit van Boko Haram. Ten minste veertig mensen kwamen om. "Ze sparen niets. Ze slachten mensen af alsof het rammen zijn en branden onze huizen plat, nadat ze al het voedsel hebben gestolen", zei ooggetuige Emmanuel Kwache. "Militairen zijn nergens te bekennen, sommige inwoners verstoppen zich op bergtoppen. Diegenen die niet konden wegrennen, vooral kinderen en vrouwen, zijn ontvoerd."

De aanvallen begonnen vrijdag. Een lokale politicus, Adamu Kamale, zegt de autoriteiten sindsdien tevergeefs om hulp te hebben gevraagd.

Niet alleen in Adamawa rukt Boko Haram op. In de naburige deelstaat Borno belegeren de extremisten de miljoenenstad Maiduguri nu al dagen. Volgens mensen die elders in Borno op de vlucht zijn geslagen waarschuwen strijders van Boko Haram dat er een 'groot graf' wordt voorbereid in Maiduguri en dat 'er geen genade zal worden getoond'.

Maiduguri werd zondag aangevallen door Boko Haram, maar het leger zegt die aanval te hebben afgeslagen. De stad lijkt inmiddels omsingeld te zijn. Drie wegen die naar Maiduguri leiden zijn in handen van Boko Haram en om de vierde wordt gevochten. Meer dan tweehonderdduizend mensen elders uit Borno hebben hun toevlucht gezocht in Maiduguri, maar het is maar de vraag of ze daar veiliger zullen zijn dan in hun eigen dorpen en steden.