Dordrecht gijzelt veelschrijvende 'beroepsklager'

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner laten vastzetten in een huis van bewaring. De man valt de gemeente opnieuw lastig met brieven, nadat de rechtbank vorig jaar een briefverbod had ingesteld. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

De rechter bepaalde toen dat de gemeente hem mag vastzetten als de man meer dan twee brieven per maand verstuurt. Omdat de man inmiddels deze maand zestien brieven te veel heeft geschreven, moet hij even zoveel dagen brommen.

De ondernemer bestookt de gemeente al jaren met een niet-aflatende stroom brieven en e-mails. In 2013 legde de rechter de man al een dwangsom op per verstuurde brief, maar daar trok hij zich niets van aan. Ook betaalde hij de dwangsommen niet die hem waren opgelegd.

De man kwam drie jaar geleden met de stad in conflict naar aanleiding van illegale kamerverhuur. Volgens het AD schreef hij de brieven naar eigen zeggen 'om de gemeente te zieken en op kosten te jagen'. Dat zou hem bijzonder goed zijn gelukt, want de afhandeling zou Dordrecht circa een half miljoen euro per jaar kosten.

Dat is deels omdat de wet sinds 2009 voorziet in dwangsommen tot ruim 1200 euro bij het niet tijdig reageren op verzoeken volgens de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Om die reden pleit Dordrecht met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van de wet om misbruik door beroepsklagers tegen te gaan.

Dordrecht is overigens nog niet volledig van zijn kwelgeest verlost, want de bestuursrechter bepaalde recent dat de verzoeken en bezwaarschriften van de man wel allemaal netjes zullen moeten worden afgehandeld.