Veel beveiligingsproblemen op Windows-pc's

Twee op de drie pc's met Windows zijn door verouderde software en onveilige instellingen slecht beschermd tegen malware. Dat maakte de Consumentenbond dinsdag bekend, op basis van een onderzoek onder bijna vijfhonderd consumenten.

Volgens de Consumentenbond zijn software-updates net zo belangrijk voor het beveiligen van computers als virusscanners. Dat komt omdat hackers vaak gebruikmaken van lekken in verouderde software.

Op 39 procent van de onderzochte computers stonden verouderde versies van programma's als Java, Adobe Flash en Adobe Reader. Volgens de onderzoekers lost het verwijderen of updaten van deze software een groot deel van de aangetroffen lekken op.

Toch blijkt dat verouderde software niet het enige beveiligingsprobleem is. Op een kwart van de computers werd ongewenste of verdachte software aangetroffen. Bij dertien procent was het gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld waardoor ieder programma zich zonder toestemming van de gebruiker kan installeren en drie procent had helemaal geen antivirussoftware.