Van Praag kandidaat voorzitterschap FIFA

Michael van Praag heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld als president van de wereldvoetbalbond (FIFA). Dit heeft de Nederlandse voetbalbond via een persbericht wereldkundig gemaakt.

"Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", aldus Van Praag. "Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat."

Afgelopen jaar baarde Van Praag nog opzien door vlak voor aanvang van het WK voetbal in Brazilië aan te dringen op een vertrek van de huidige voorzitter, Sepp Blatter. Dit deed hij samen met verschillende andere Europese bonden, waaronder de Engelse FA. "Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt. Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk", zei hij destijds.

Van Praag verstuurt morgenochtend zijn officiële kandidaatstelling, samen met de benodigde vijf brieven van de bonden die zijn kandidatuur ondersteunen, naar het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.


Michael van Praag stelt zichzelf kandidaat voor voorzitterschap FIFA (YouTube)