'Sleeper cells' helpen Irak in strijd tegen IS

Voormalige Iraakse politieagenten en militairen werken undercover in de noordelijke stad Mosul, die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat. De infiltranten helpen de autoriteiten door de posities van IS-strijders door te geven aan de veiligheidsdiensten. Dat heeft Hakim al-Zamili, de voorzitter van de parlementscommissie voor veiligheid en defensie, gezegd in een interview met persbureau AP.

Geruchten over de zogenoemde 'sleeper cells' deden al weken de ronde, maar het is de eerste keer dat een regeringsfunctionaris hun bestaan bevestigt.

Het is misschien wel een van de gevaarlijkste banen in Irak. IS heeft in gebieden die ze in handen heeft de mobiele netwerken uitgeschakeld en mensen die verdacht worden van samenwerking met de autoriteiten worden vaak gedood. Maar de inlichtingen die de infiltranten verschaffen kunnen cruciaal zijn voor de door de Verenigde Staten geleide coalitie, die de afgelopen tijd luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS rondom Mosul.

"Die patriottische groepen, waarvan sommige in Mosul en andere rondom de stad actief zijn, geven ons nu informatie over de militaire voorbereidingen die IS treft om een aanval van de regering op de stad af te slaan", zegt Al-Zamili.

Mosul werd in juni onder de voet gelopen door IS. De Iraakse autoriteiten bleken vorig jaar niet bij machte het offensief af te slaan, waardoor IS inmiddels grote delen van Noord-Irak en -Syrië in handen heeft. Veel agenten en militairen dumpten hun wapens en uniformen toen IS voor de poorten stond. Sommigen van hen zijn sindsdien echter spionnen voor de overheid geworden, zegt Al-Zamili. De onvrede in Mosul over het nieuwe bewind neemt de afgelopen tijd toe. De prijzen van veel soorten voedsel zijn ruim verdubbeld, er is een tekort aan benzine en IS heeft alcohol en sigaretten verboden.

Sinds november ligt het mobiele netwerk in Mosul plat. Maar dat weerhoudt de 'sleeper cells' er niet van hun werk te doen. Doorgaans trekken ze de bergen rondom Mosul in, waar ze wel een mobiel signaal kunnen oppikken. De informatie die ze doorspelen is volgens Al-Zamili tot dusver niet gedeeld met de Amerikanen.

De internationale coalitie heeft de afgelopen dagen tientallen luchtaanvallen uitgevoerd rondom Mosul. Tientallen voertuigen, gebouwen en IS-eenheden werden vernietigd. Toch zal een offensief om Mosul te heroveren waarschijnlijk nog maanden op zich laten wachten, maar Al-Zamili denkt dat de inlichtingen vanuit de stad daarbij een belangrijke rol zullen spelen. En de regering wil meer mensen aanmoedigen te helpen bij de strijd tegen IS. Het parlement overweegt wetten aan te nemen om voormalige agenten en militairen die onder Saddam Hussein dienden hun functie terug te geven, als ze de 'eerbare' stap hebben genomen om de strijd met IS aan te gaan.