Gewapende man geen jihadist

De man die zondag in Groningen werd doodgeschoten door de politie heeft geen jihadistische kreten geroepen. "Er is zodoende geen enkele aanwijzing voor een incident dat met terreur of jihadisme te maken heeft. De man kwam verward over", zei een politiewoordvoerder op basis van een eerste onderzoek.

Bij de politie was zondagmiddag een melding binnengekomen dat een man met grote messen liep te zwaaien tussen het Centraal Station en het Groninger Museum. Hij zou proberen daarmee mensen aan te vallen.

Agenten achtervolgden de man en losten een waarschuwingsschot, waar hij niet op reageerde. Daarna werd gericht op de man geschoten. Hij kwam in het water bij het museum terecht. Toen agenten hem uit het water haalden, bleek hij te zijn overleden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Wie de man is en waarom hij met de messen rondliep, wordt nog onderzocht. Volgens een politiewoordvoerder staat ook de doodsoorzaak nog niet vast. Het gebied rond het Groninger Museum is afgezet.

De politie vraagt mensen die door de man zijn bedreigd, zich te melden. Dat kan van belang zijn voor het onderzoek en voor eventuele slachtofferhulp.