Bussemaker: Nieuwjaarsgift voor homo-fonds

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker stort veertigduizend euro in het Bob Angelo Fonds voor kleinschalige initiatieven die de acceptatie van lesbiennes, homos, biseksuelen en transgenders moeten verbeteren. Dat maakte ze zondagavond bekend op de nieuwjaarsreceptie van het COC in Amsterdam.

Vrijheid en verdraagzaamheid en gelijke rechten voor lesbiennes, homos, biseksuelen of transgenders zijn 'jonge waarden waar land en regering pal voor staan', hield Bussemaker de receptiegangers voor. "Door wetten te veranderen, door homofobie keihard aan te pakken. Maar vooral door het gesprek op straat, op de werkvloer, op het voetbalveld en in de klas te ondersteunen."

"Tolerantie is nooit een rustig bezit. We moeten voortdurend op scherp staan", betoogde de bewindsvrouw. Ze zei tegen aparte scholen te zijn voor lesbiennes, homos, biseksuelen of transgenders 'zoals nu in Engeland wordt voorgesteld'.

"Dan kweek je reservaten. Dat is een vrijbrief voor segregatie. Dan overwint de angst. Als we willen dat álle Nederlanders onze waarden naleven ten aanzien van seksuele diversiteit, dan moeten we ook zorgen dat we álle Nederlanders bereiken. Juist op de scholen, omdat dat de weinige plekken zijn waar geen gescheiden werelden zijn."

De helft van het genoemde bedrag moet volgens Bussemaker worden besteed aan initiatieven bedoeld voor jongeren.