Grieken naar stembus met linksradicalen aan kop

Ongeveer 9,8 miljoen kiesgerechtigde Grieken kunnen zondag een nieuw parlement kiezen. De stembureaus zijn open tussen 06.00 en 18.00 uur onze tijd.

Voor de uitslagen is in de eurozone grote belangstelling. Het relatief arme Zuid-Europese euroland gaat gebukt onder een enorme schuldenlast van 320 miljard euro. Het land wordt sinds 2010 voor bankroet behoed door vooral Europese staten als geldschieters. Die eisen draconische bezuinigingen om de staatshuishouding weer op orde te krijgen. Ze stellen ook dat de kredieten moeten worden terugbetaald.

De oppositiepartij die de verkiezingen zondag lijkt te gaan winnen, de linksradicale Syriza, denkt daar heel anders over. Syriza-leider Alexis Tsipras stelt dat het onmiddellijk afgelopen moet zijn met de bezuinigingen en dat schulden kwijt moeten worden gescholden. Hij wil maatregelen van de huidige regering van premier Antonis Samaras van Nieuwe Democratie (ND) terugdraaien. De euro moet volgens Tsipras wel blijven.

In peilingen leidt Syriza comfortabel met ruim 32 procent. Maar de partij heeft daarmee niet de 151 zetels die een absolute meerderheid in het parlement (300 zetels) geven. Om alleen te regeren heeft Syriza circa 38 procent nodig. Als er geen coalitie kan worden gevormd, komen er snel weer verkiezingen.