Kramer: "Onnodige verspilling van energie"

Sven Kramer plaatste zich zoals verwacht afgelopen middag zonder problemen voor de 5.000 meter op de WK afstanden. Ondanks dat hij samen met Jorrit Bergsma al het gehele seizoen oppermachtig is op deze afstand moesten beide zich gewoon kwalificeren.

“Dit is voor mij natuurlijk een onnodige wedstrijd en onnodige verspilling van energie. Dat doe je liever niet,” aldus Kramer na afloop. Zijn ploeg Jumbo probeerde de selectiecomissie van de KNSB nog te overtuigen Kramer en Bergsma direct aan te wijzen voor het WK, maar zonder succes.

Het was voor Kramer ook niet makkelijk zich op te laden voor de belangrijke wedstrijd  in een zo goed als leeg Thialf. “Het is natuurlijk niet spannend omdat plaatsing voor de WK het belangrijkste is en als ik in goeden doen ben mag dat geen al te grote opgave zijn. Zo ga je de wedstrijd ook wel een beetje in.”

Eerder besloot Kramer al zich af te melden voor de kwalificatie voor de 1.500 meter, die gisteren verreden werd. "Het programma is gewoon niet logisch. Hier niet, maar ook niet bij de WK met bijvoorbeeld de 1500 meter en de team pursuit op dezelfde dag. Dan moet je keuzes maken, want als je dat niet doet, worden die keuzes voor je gemaakt en dat werkt meestal alleen maar in je nadeel.”

Ook weet Kramer nog niet of hij op WK in actie komt op de tien kilometer, die voor de eerste dag op het programma staat. “Ik heb dat helemaal zelf in de hand, want ik kan op het laatste moment beslissen. Dat laat ik nu ook een beetje op zijn beloop. De 5000 meter bij de WK Afstanden en het WK Allround winnen met goede tijden is voor mij het belangrijkste. Als dat lukt, is het goed.”