Rusland laat snelwandeldopeurs olympische medailles houden

Nadat dinsdag de bom onder de Russische snelwandelaars ontplofte en de ene na de andere wereldtopper werd geschorst vanwege vermoedelijk dopinggebruik, ontstond even de hoop dat niet-betrapte atleten olympische roem zouden krijgen. Dat lijkt voorlopig echter nog niet het geval, want het Russisch antidopingagentschap RUSADA heeft de periodes waarin de snelwandelaars hun resultaten kwijtraken zo uitgekiend, dat er geen olympische medailles verloren gaan, tot frustratie van vele internationale snelwandelaars.

De enige van de vijf geschorste sporters die op het moment regerend olympisch kampioen is is Sergey Kirdyapkin. Hij won in Londen goud op de 50 kilometer. Hij zag zijn resultaten geschrapt worden van enkele maanden in 2009 - wat hem de wereldtitel in dat jaar kost - en 2010. Ook zijn zijn resultaten van 17 december 2011 tot en met 11 juni 2012 weg, terwijl hij twee maanden later olympisch goud won en die dus mag houden. Kirdyapkin blijft wel de wereldkampioen van 2005, de Noor Trond Nymark is de nieuwe wereldkampioen van 2009 op de 50 kilometer. De Poolse veteraan Grzegorz Sudoł krijgt met het brons eindelijk een WK-medaille in handen.

Het behouden van het olympisch goud van Kirdyapkin doet echter flink wat stof opwaaien in de snelwandelwereld. Vooral de Australiër Jared Tallent, al jaren een fel tegenstander van de Russische wandelaars, was woedend. Hij werd in Londen namelijk tweede, achter Kirdyapkin. "Dit is werkelijk waar totaal gestoord", aldus Tallent tegenover AP"Je kunt niet zomaar wat periodes kiezen waarin de resultaten geschrapt worden..hoe kun je nou zeggen dat Kirdyapkin in mei 2012 aan de doping zit, maar een paar maanden later clean is? Dat slaat helemaal nergens op en hier zit heel duidelijk grote politieke druk achter." Tallent denkt dat de kans groot is dat de beslissing van RUSADA aangevochten wordt bij sporttribunaal CAS. "Het Australisch Olympisch Comité en de Australische atletiekbond gaan in elk geval namens mij aandringen bij WADA (de wereldantidopingautoriteit, red.) om in beroep te gaan."

Kirdyapkin is voor drie jaar en twee maanden geschorst, tellend vanaf 15 oktober 2012. Hij zou in Rio de Janeiro volgend jaar dus zijn olympische titel mogen verdedigen. Een andere wereldtopper, Sergey Bakulin, heeft dezelfde schorsing die echter ruim twee maanden later in is gegaan. Een van de drie periodes waarin hij zijn resultaten kwijtraakt eindigt op 16 augustus 2011. Opvallend genoeg pakte hij een kleine twee weken later in Daegu de wereldtitel op de 50 kilometer, die hij dus wel mag houden. Ook zijn zesde plek op de olympische 50 kilometer in Londen blijft 'gewoon' staan. Vladimir Kanaykin is voor het leven geschorst en verliest zijn WK-zilver van 2011 op de 20 kilometer. Ook zijn olympische resultaat blijft staan, hoewel hij in Londen gediskwalificeerd werd.

Kirdyapkin pakt olympisch goud in Londen, voor de nu woedende Australiër Jared Tallent (Foto: Getty)

Een van de vijf geschorste wandelaars was een vrouw en wel de dominante vrouw van de jaren richting de Spelen in Londen: Olga Kaniskina. Zij verliest haar wereldtitels van 2009 en 2011, maar houdt een grote erelijst over. Ze blijft namelijk de wereldkampioene van 2007, olympisch kampioene van 2008 en winnares van olympisch zilver in 2012. De Ierse Olivia Loughnane wordt de nieuwe wereldkampioene van 2009, iets waar ze gemengde gevoelens bij lijkt te hebben. "Ik vraag me af hoe zij zich voelde, wetende dat ze valsspeelde", aldus Loughnane tegen persbureau AP"Ik wist dat ik alles gegeven had en ik was ongelooflijk trots op mijn zilveren medaille. Ik vraag me echter af hoe zich zich die dag voelde..ik kan me voorstellen dat mijn prestatie zo veel meer betekende voor mij, dan haar prestatie voor haarzelf."

De laatste van het vijftal, maar zeker niet de minst opvallende, is Valery Borchin. Zijn resultaten van enkele maanden in 2009, 2011 en 2012 worden geschrapt, waardoor hij zijn olympische titel van 2008 mag houden. Wel is Borchin acht jaar geschorst en is hij de wereldtitels van 2009 en 2011 kwijt. Dit is vooral groot nieuws voor de Colombiaan Luis Fernando López, die in plaats van winnaar van het brons, nu ineens de wereldkampioen van 2011 gaat worden. Er is echter één detail wat erg opvalt aan de periodes waarin Borchin zijn resultaten kwijtraakt: Zijn resultaat van de Spelen in 2012 wordt wél afgenomen. Daar zakte hij kort voor de finish van de 20 kilometer plotseling in elkaar, waarna hij voor het oog van de wereld ook nog zijn darmen volledig ledigde. Een medaille kost het de Russen in dit geval dus niet.